Това беше най-кратката среща на върха за всички времена. Те

...
 Това беше най-кратката среща на върха за всички времена. Те
Коментари Харесай

Брекзит и законът на Мърфи

 Това беше най-кратката среща на върха за всички времена. Те се поздравиха, вечеряха заедно и се разделиха. На срещата не се случи съвсем нищо. И английската правителствена ръководителка Тереза Мей не предложи нищо ново. Тя в действителност е последният човек, който би могъл да има готово решение за обърканата обстановка. Макар че тъкмо сега топката е в полето на британците, така като през последните седмици европейците смекчиха до неузнаваемост своята позиция по въпроса за ирландската граница.
Драматизмът е част от играта

По принцип хореографията на сходни интернационалните договаряния е добре позната. В началото се отбелязва относително огромен прогрес и сътрудниците сякаш се схващат. След това идва ред на детайлите и двете страни стартират да спорят. После се задава етапа на кардиналните разногласия, с цел да може най-после при оптимален напън да бъде реализирано единогласие в последната минута. Европейски Съюз в действителност има огромен опит в това отношение.

На сегашната среща на върха въпреки всичко бяха демонстрирани вяра, решителност и благосклонност за реализиране на единодушие. Дори френският президент Еманюел Макрон, който в действителност води корав курс по отношение на британците, към този момент искаше да бъде реализиран някакъв триумф.Когато разсъдъкът спи

Същевременно хардлайнерите във Англия упорстват да излязат незабавно от Европейски Съюз, без да се преценяват с нищо. Те желаят да се отърват час по-скоро от оковите на Общността. Умерените поддръжници на Брекзит пък считат триумфите на Тереза Мей в досегашните договаряния за незадоволителни. Къде остана здравият английски разсъдък?

Приятелите на Европа желаят да предотвратят Брекзита и упорстват за втори референдум. Северноирландските юнионисти се кълнат, че ще блокират всичко, шотландците желаят да се отделят, опозицията желае нови избори, а Тереза Мей няма никакво поле за деяние. Единственият късмет за европейците в този безпорядък е да лимитират колкото се може повече кардиналните разногласия.

Ако Демократичната юнионистка партия DUB, която обезпечава болшинство на Тереза Мей в Народното събрание, заложи на карта свещените правила на английския съюз, всяко рационално предложение ще бъде обречено на неуспех.

Още никой не знае какво ще се случи най-после

Главният европейски договарящ Мишел Барние заяви, че ще продължи да води договарянията " умерено и търпеливо ". Европейците би трябвало в действителност да продължат да беседват с британците, до момента в който растящата суматоха от другата страна бъде понижена. Това би могло да се случи през декември. При това Европейски Съюз би трябвало да употребява личното си поле за деяние във връзка с северноирландския въпрос. Най-малкото, с цел да не се пита след това дали не е можел да стори освен това.

Защото не е ясно дали при договарянията за Брекзит познатата тактика на постепенно усилване на натиска ще действа. Правителствената ръководителка Тереза Мей е отслабена и всеки миг може да стане жертва на личната си партия. Политическата обстановка в Лондон е непредвидима и объркана. Мнозинството в Народното събрание не е обезпечено. Най-силното оръжие на европейците е тяхната единодушие. И държавните ръководители естествено познават закона на Мърфи. Сега те единствено се надяват, че най-после всичко ще свърши добре, както в приказките.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР